Hogyan válasszunk RC helikoptert?

A teljes értékű helikoptermodelleket a valós gépekhez hasonlóan a hangmagasság szögének megváltoztatásával lehet vezérelni. Ez a vezérlés sokkal gyorsabb választ ad az adó által küldött parancsokra és egyszerű beállítást biztosít. A játékhelikopterek koaxiális elrendezésű rotorokkal rendelkeznek, és teljes dőlésszög vezérli őket - ezt a dőlést vízszintes csavar biztosítja.

119039-11119039-12

Mennyire bonyolult a helikopter-irányítás?

A fejlett elektronikának köszönhetően a helikopter vezérlése sokkal könnyebb, mint4543-2 5 vagy több évvel ezelőtt volt. A kezdőknek szánt RC helikopter modellek egy kis gyakorlattal képesek kezelni mindegyiket. Továbbá minél nagyobb a helikopter, annál több helyre van szükség a működéshez. 

Melyek az RC helikopterek kategóriái?

Manapság az RC helikoptereket kizárólag egy rotorral gyártják. Helikoptereink előre, hátra, jobbra és balra repülhetnek; akárcsak a valódi gépek. Az egyes kategóriák különböznek a rotor fejének kialakításától és a rotor hajtásának módjától:

  • RC helikopterek a rotorlapátok rögzített támadási szögével - egyszerűbb felépítésűek, az emelkedést és süllyedést kizárólag a motor fordulatszáma vezérli. A kiegyensúlyozó rotort külön motor hajtja.
  • RC helikopterek változtatható rotorlapátok dőlésszöggel és önjáró kompenzáló rotorral - Ezek a helikopterek összetettebb kivitelűek, az emelkedést és az ereszkedést a motor fordulatszáma és a lapát szöge egyaránt szabályozza. Ezek a helikopterek képesek az alapvető akrobatikus kanyarok repülésére is, és még mindig viszonylag egyszerű felépítésüknek köszönhetően alacsony a karbantartási igényük.
  • RC helikopterek változó támadási szöggel a rotorlapátok és az együtt hajtott kiegyensúlyozó rotorok között - Ezek a szerkezetileg a legösszetettebb helikopterek, mert a ciklus mellett a helikoptert a farokrotor (szíj vagy fogaskerekek) hajtása oldja meg. Ezek a helikopterek képesek teljes akrobatikával repülni. Összetettebb kialakításuk azonban magasabb karbantartási igényeket jelent.

Milyen az ideális modell egy kezdőnek?

Ha kis helyen szeretne helikopterrel repülni, tanácsos kisebb típusú helikoptereket választani. Ha viszont inkább kint repül, például a kertben, akkor válasszon nagyobb helikoptert.

7478-6

                        Syma S107H barométerrel                                                      Syma S5H barométerrel és 2,4Ghz távirányítással

Helikopter vagy drón?

A drónok elsősorban videók vagy fényképek készítésére szolgálnak. A drónral való repülés anynira nem túl szórakoztató. Más a helyzet a helikopterekkel - az irányítás nem túl egyszerű, ráadásul a változó támadási szögű helikopterek lehetővé teszik a pilóta számára az alapvető akrobatika repülését - beleértve a hátul történő repülést is.

 3907 114380-9

                           Syma X22W                                                                  Ninco NINCOAIR