RC autó modell vagy RC játék?

Rövid magyarázat a bevezetőben: RC = Radio Control / Remote Control = Rádióvezérlés / Távirányító.

Ha úgy dönt, hogy először vesz egy távirányítású (RC) modellt, akkor az összes lehetséges típusú autó hatalmas választékával találkozik. De mi a különbség az RC játék és a valódi RC modell között?

A sérült játékokat nem javítják meg.
A játék és a valódi RC típusú autó közötti alapvető különbség az, hogy az összes szükséges alkatrészt egy minőségi és nem márkás RC modellhez gyártják. Ha egy alkatrész elromlik, általában megvásárolható és cserélhető. Az RC játékautót nem lehet megjavítani egy törött alkatrész cseréjével. A játékmodell gyártója nem is fontolja meg a javítás lehetőségét, ezért egy ilyen modellt általában nem lehet külön alkatrészekre szétszedni sérülés nélkül.

Jellemző a tuningolás.
A modell RC autója tökéletesíthető a különböző tuning alkatrészek használatával, lényegében a végtelenségig. A modellgyártók mellett a piacon számos olyan gyártó is van, amelyek különféle tuningmotorokra, elektronikára, olajcsillapítókra, külső és belső alkatrészekre specializálódtak a modell vezetési tulajdonságainak vagy megjelenésének javítása érdekében.

Vezetési jellemzők és teljesítmény.
Még a legszebb RC játékautó is lassú és nem hatékony egy hagyományos modell autóhoz képest. Például még egy közúti kezdő RC autómodell is 30 km / h sebességgel halad, míg egy játékmodell csak nagyobb sebességgel. A leggyorsabb RC autómodellek akár 100 km / h sebességgel vezetnek! Vagy a teherautó RC-modellje 20 kg-os rakományt képes viselni. Valójában egy terepjáró játékmodellje még egy enyhe futófelületet sem képes kezelni, és nem mehet a sárba. A modell off-road RC autó a legnehezebb terepen is akadályokat képes leküzdeni, és gyakran gyárilag vízálló elektronikával rendelkezik.

A külső megjelenés nem fontos, a belső fontos.

A játékautók gyakran szépen kidolgozott karosszériával rendelkeznek, és kívülről nagyon erőteljesek és kiváló minőségűek. Belül, a karosszéria alatt, általában csak egyszerű elektronikát rejtenek, amelyben a motorvezérlés, az irányítás és a vevő egy közös nyomtatott áramköri lapra van integrálva. A játékokkal ellentétben az RC modellautók elektronikája rendeltetésszerűen részekre van osztva. A vevő külön van, és bármikor cserélhető a vezérlő adóval. A motor fordulatszám-szabályozója (ESC) szintén független, és bármikor cserélhető, akár hiba, akár hangolás esetén. A játékmodellek irányított irányítását gyakran egyszerű és pontatlan mechanizmus vezérli (ami még simán sem szabályozható). A modellautók egy szervo modellt használnak a vezetéshez. Ez lehetővé teszi az autó számára, hogy pontosan kövesse a haladási irányt, és még nagy sebességnél is fordulhasson.

Adó - modell vezérlés.
A legegyszerűbb játékok infravörös (IR) jellel működő távirányítóval rendelkeznek, amelynek hatótávolsága csupán néhány méter. Kicsit jobb játékokban van egy rádió adó (RC), amely a 27 MHz frekvenciasávban működik. Ezeknek az adóknak a jeltartománya legfeljebb 20 méter, és könnyen interferenciának van kitéve. A legjobb játékok rádióadója a 2,4 GHz-es sávban működik, de hatótávolságuk is csak 20-30 méter. A játékadók a gyermek kezéhez tervezték.
A minőségi modell adója nagyobb, mint a játék adója, mert felnőtt kéz számára készült. Kizárólag a 2,4 GHz-es sávban működik, és az RC típusú adó tényleges hatótávolsága általában meghaladja a 200 métert.

Tippek a végére.
A játékautó és a távirányítású modellautó közötti döntés során valószínűleg az életkor a legfontosabb tényező, a második legfontosabb tényező pedig a leendő felhasználó tapasztalata. 4-5 éves fiú esetében még nem illik teljes értékű RC modellautót vásárolni, mert az adó túl nagy lesz egy kisgyerek kezéhez, az autó pedig túl gyors és nehezen irányítható. 
A 6-8 éves fiúk számára az átmeneti kategóriába tartozó kezdő RC modellek alkalmasak, amelyek a játékok és a teljes értékű RC modellek határán vannak. Ezek általában valamivel egyszerűbb modellek.
A 10 éves kortól kezdve a fiúk képesek kezelni a legtöbb szabványos RC modellt, de a teljesen kezdőknek ajánljuk a viszonylag kevésbé hatékony modelleket.

RC autók itt találhatóak https://www.aeromodel.hu/rc-autok/  

Licenszelt autók itt találhatóak https://www.aeromodel.hu/licenszelt/