Szükségük van-e az akkumulátoroknak különleges gondozásra?

Óvintézkedések
A kis helyen tárolt túlzott energia miatt fennáll annak a veszélye, hogy az akkumulátort nem megfelelően használják. Számos jól dokumentált eset fordul elő spontán meggyulladásra. Ezeket az elemeket óvatosan kell kezelni. Ezért ajánlott ezeket az akkumulátorokat biztonságos környezetben tölteni, lehetőleg tűzálló dobozban (biztonsági tok a Li-Pol akkumulátorok töltéséhez).

Mindig használjon megfelelő töltőt. Ugyanakkor ne töltse túl gyorsan vagy túl sokáig az elemeket.

11548_bateria-pre-ipod-iii-li-polymer-800-mah

 

Soha ne merítse le teljesen a Li-Pol akkumulátort. Ha a Li-Pol akkumulátor lemerült egy bizonyos szint alá (2,7 V) akkor helyrehozhatatlanul megsérül. A teljesen lemerült Li-Pol akkumulátor újratöltési kísérletei kapacitásvesztést (legjobb esetben) vagy gyulladást okozhatnak (legrosszabb esetben).

 

Használat
Az elektromos meghajtású modell maximális teljesítményének elérése érdekében nincs jobb, mint egy Li-Pol akkumulátor.
Tekintettel arra, hogy a kétcellás Li-Pol akkumulátor 7,2 voltot termel, szabályozóra van szükség, különben fennáll a túlmelegedés következtében a modell károsodásának veszélye.

A Li-Pol akkumulátorok alacsony hőmérsékleten csökkentik kapacitásukat. Érzékenyek egy bizonyos határ alatti kisülésre, ezért állítsák le a lemerülést cellánként 3 V feszültséggel. A Li-pol akkumulátorokat 40°C hőmérsékleten történő működésre tervezték. Soha nem haladhatja meg az 50°-ot.

  • Ne tegye ki az akkumulátort szélsőséges hőmérsékletnek.
  • Az akkumulátor nem érintkezhet vízzel.
  • Óvatosan válassza ki a modelljének megfelelő akkumulátort.
  • Csak a használt akkumulátor típusához tervezett töltőt használjon.
  • A helytelenül használt akkumulátor ritkán működik hosszú ideig, és az egész RC modellt is károsíthatja. Emiatt olyan tisztelettel és gondossággal kell bánni velük, amit megérdemelnek.