A drónok lehetővé teszik számunkra, hogy többet és máshogyan lássunk.

Kétségtelen, hogy a drónok az évtized slágerei és jelenségei. Eredetileg a tudományos-fantasztikus világból származnak, ezek az érdekes eszközök hirtelen nemcsak szakemberek, hanem hétköznapi emberek kezébe is kerültek, akik több tíz euróért vásárolhatnak alapmodelleket. Amikor szakemberekről beszélünk, például filmkészítőkre, földmérőkre, építőkre, energiamérnökökre, gazdálkodókra gondolunk, de akár mentési elemekre is.

Az angol pilóta nélküli légi járműből származó drón vagy UAV valójában pilóta nélküli repülőgép. Lehetővé teszi az ember távoli irányítását, vagy autonóm repülést. A legtöbb csúcstechnológiához hasonlóan a drónokat is eredetileg a hadsereg számára fejlesztették ki, különösen a felderítő és később támadó repülések számára. Még mindig igaz, hogy a legfejlettebb drónok a katonaságéi, amelyek technológiai szempontból körülbelül két évtizeddel megelőzik a fő fogyasztói szektort, amelyben a civil drónrajongók barangolnak.

17332360_649614378564162_6613152349005283328_n-768x959

MÉRET, SÚLY, FELSZERELÉS, IRÁNYITÁS

A professzionális drónok alapmodelljeinek súlya általában körülbelül egy kilogramm. Vannak azonban olyan fényképezőgéppel rendelkező modellek is, amelyek súlya meghaladja a 40 kilogrammot. Arányaik is megfelelnek ennek. Általában egy pilóta vagy üzemeltető van. A kamerával való repülésnek is van olyan módja, amikor a pilóta maga irányítja a drónt, egy másik pedig a kamera mozgását. Nehéz azonban összehangolni egymással, ezért a legtöbb dronista, aki mindkét képet lefotózza vagy rögzíti, mindkét tevékenységet egyszerre kezeli.

A drónszabályozás viszonylag intuitív, és rendszeres edzéssel gyorsan megtanulható. Különböző alkalmazásokkal is segíthet magának, amelyek drónral repülési szimulációt kínálnak.

A drónok elérhetőségének és népszerűségének növekedésével nő az áruk is. A drónok "tábláján" a szükséges felszerelések és elemek mellett általában kamerák vannak, amelyeknek köszönhetően aztán madártávlatból csodálatos kilátást élvezhetünk. A fényképezőgépekhez hasonlóan sokféle lehetőség közül lehet választani - az olcsó, alapfelbontású objektívektől az igazán professzionálisakig, amelyeket játékfilmekben is fel lehet használni.

A drónfelvételek ma már alapfelszereltségnek számítanak, mivel olcsóbbak, mint a hagyományos légi felvételek, és sokkal több lehetőséget kínálnak. Repülőgépek vagy helikopterek nem versenyezhetnek a drónokkal abszolút manőverezhetőségben. A drónok eljuthatnak olyan helyekre vagy terekre, ahová másképp nem lehetne, és sokkal közelebb repülhetnek a beolvasott tárgyakhoz, mint valaha. Míg a közönséges hobbidrón valóban kettős, maximum háromjegyű mennyiség kérdése, a professzionális drón felszerelése, beleértve a szkennelési technológiát, több objektívet és pótelemeket, valahol 10 000 körül kezdődik. Meg kell azonban jegyezni, hogy még egy drága, professzionális felszereléssel rendelkező drón sem garantálja a tökéletes repülési képességeket és a tökéletes videókat. A professzionális használatra szánt drónok közül a legokosabb márkák közé tartoznak a szegmensben uralkodó DJI cég márkái. Érdemes azonban megemlíteni, például a Syma, a YUNEEC vagy a 3DR-t. 

43914716_497578464057512_3365639195749816601_n